Sticlele cu apa sunt secretul coroanei dorite la pomii fructiferi

0

Sticle cu apa prinse de ramurile pomilor fructiferi, o imagine neobisnuita ce ar putea mira pe multi, insa pomicultorii cu experienta cunosc rolul acestei metode practice pentru obtinerea coroanei dorite. Cum dirijam ramurile pomilor fructiferi astfel incat sa obtinem forma de coroana dorita dar si pentru a evita ca lastarii sa nu se ridice si sa umbreasca fructele. Pe grupul de specialitate ”Despre altoiri si pomi fructiferi”, pomicultorii, mai experimentati sau nu, impartasesc cu restul gospodarilor metodele inedite pe care le folosesc, fie ca sunt recunoscute in carti de specialitate sau pur si simplu reprezinta ideile lor de ingrijire a livezilor.

O astfel de metoda repede ”savurata” de pomicultori a fost postata de un utilizator al grupului si reprezinta o varianta excelenta daca doriti sa dirijati ramurile pomilor in functie de modelul de coroana pe care vreti sa il obtineti.

Dirijarea pomilor cu sticle umplute cu apa este o solutie la indemana, dupa cum se vede in imagini si au comentat si pomicultorii. In imaginile postate pe Facebook se poate observa cum sunt legate sticlele de plastic de ramurile pomului astfel crengile sa fie dirijate in lateral si sa fie impiedicate sa de indrepte in sus.

Atentie! Recipientele de plastic pot fi inlocuite cu varianta ”din sticla” daca livada dumneavoastra este una ecologica si doriti sa folositi materiale reciclabile. Foarte important de retinut este ca sticlele trebuie umplute pe loc in functie de cat de viguroase sunt ramurile astfel incat sa nu riscati sa le rupeti sub greutate acestora.

Ce presupune coroana de forma aplatizata
Dirijarea pomilor fructiferi se poate face cu usurinta de fiecare gospodar daca vrea sa evite taierile si ranile de pe pomii fructiferi. Este o metoda care se bazeaza pe schimbarea pozitiei naturale a ramurilor in scopul cresterii si fructificarii.

In cazul metodei prezentate de pomicultorul de pe grupul de specialitate ”Despre altoiri si pomi fructiferi”, aceasta poarta numele de ”inclinarea ramurilor„ si consta in schimbarea pozitiei naturale in sensul apropierii de orizontala sau chiar coborarea lor sub orizontala si fixarea cu agrafe sau legarea cu diferite materiale.

Aceasta operatie are ca efect incetinirea ritmului de crestere, slabirea vigorii, garnisirea mai buna cu formatiuni de semischelet si de rod, urmata de favorizarea diferentierii mugurilor florali.

Dirijarea ramurilor de pomi fructiferi se poate face nu numai cu sticlele cu apa, ci si prin legarea ramurilor cu sfori de tarusi, de trunchi, de ramurile pomului vecin pe directia randului sau prin utilizarea unor distantiere din ramuri.

Se pot aplica si alte greutati legate de ramuri, greutati care pot fi confectionate prin turnarea de beton in pahare de diverse capacitati. In acest caz, prinderea de ramuri se va face cu o sarma fixata de ramura cu un carlig de rufe. Sub actiunea greutatii ramura se apleaca in timp, iar cand efectul este realizat, greutatea se muta.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

SURSA

Loading...
Copy
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!