Hepatita C nu da simptome. Cea mai sigura metoda sa afli daca ai virusul in organism

0

70% dintre persoanele cu hepatita C nu prezinta simptome evidente, de aceea este importanta testarea periodica si depistarea cat mai de timpuriu a bolii.

Hepatita C este o boala cauzata de infectia cu virusul hepatitic C (VHC), care determina inflamatia si lezarea ficatului. Virusul hepatitic C este unul cu transmitere sanguina care supravietuieste in sangele uscat pana la 3 luni.

Depistarea infectiei se realizeaza in 2 etape:

Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indica faptul ca persoana respectiva a fost sau este infectata cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indica prezenta hepatitei cronice (persoanele cu infectii acute cu VHC vindecate spontan pastreaza in organism anticorpii anti-VHC pe toata durata vietii, fara a avea hepatita cronica). Acest test se poate realiza din sange sau din saliva.
Test de confirmare a infectiei curente cu VHC. Acest test cauta prezenta efectiva a virusului in sangele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indica existenta infectiei cronice cu VHC la persoana respectiva.

Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminara trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezentei efective a virusului/ existenta sau nu a formei cronice de hepatita. Fiecare persoana care este identificata cu infectie cronica cu VHC va fi evaluata din punct de vedere al integritatii si functionalitatii hepatice si va urma tratamentul corespunzator, sub supravegherea strica a medicilor specialisti. Tratamentul este gratuit, asigurat de CNAS.

Depistata la timp, Hepatita C se poate vindeca, prevenind astfel cazurile grave de boala, precum ciroza hepatica sau cancerul hepatic. In 2017, 99,32% dintre pacientii tratati pentru infectia VHC au fost vindecati.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

SURSA

Loading...
Copy
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!